Home Onze geschiedenis

Onze geschiedenis

Een familiebedrijf geworteld in traditie en gericht op innovatie.

Met meer dan een halve eeuw expertise en continue groei achter de rug, beslaat Béton de la Lomme meer dan 11 hectare en beschikt het over 20.000 m² ultramoderne productiehallen.

1962

Op 4 december 1962 richtten Raymond Dubois en zijn partner Marcel Duchêne hun bedrijf voor de productie van betonproducten op. Ze namen elk 50% van het kapitaal van 500.000 Belgische frank voor hun rekening.

Aanvankelijk bestreek het bedrijf een oppervlakte van ongeveer 50 are en was het gevestigd in de rue de l’abattoir in Rochefort. De hoofdactiviteit was de productie en verkoop van omheiningen en betonnen materialen voor gebouwen.

Omdat het bedrijf water uit de rivier “La Lomme” haalde om zijn beton te maken, besloten de oprichters het bedrijf “Les Betons de la Lomme” te noemen.

1975

Rond 1975 was de apparatuur van het bedrijf verouderd en waren de gebouwen te klein. Er werd besloten om het bedrijf te verhuizen naar het nieuwe industrieterrein in de gemeente. De productie bleef hetzelfde, maar op grotere schaal.

Op dat moment verkocht Marcel Duchêne zijn aandelen aan de heer en mevrouw Dubois-Dawance, die nu 100% van het kapitaal in handen hadden.

DANIEL DUBOIS, een van de 3 zonen van Raymond Dubois, werd benoemd tot afgevaardigd bestuurder van de nieuwe bvba.

1978-1980

In 1978-1980, toen de crisis de bouwsector hard trof, breidde het bedrijf zijn productengamma voor de landbouw uit met geprefabriceerde L-elementen voor silo’s. Deze nieuwe L-elementen kenden onmiddellijk succes bij telers.

Deze nieuwe L-elementen kenden onmiddellijk succes bij de telers, waardoor Beton de la Lomme zijn gamma van geprefabriceerde BELOMUR® L- en T-elementen voor diverse toepassingen kon uitbreiden en vervolledigen: steunmuren, opslagplaatsen, containerparken, enz.

1980

Beton de la Lomme start ook met de productie van betonbekistingsblokken onder de naam STEPOC®. Deze blokken zijn een goede aanvulling op de L- en T-elementen voor keermuren, silo’s, tanks, enz.

Om zich te onderscheiden van andere bekistingsblokken op de markt, ontwierp het bedrijf onder leiding van Joseph Gillet een speciale machine om de blokken te kalibreren en STEPOC® extreem precies te maken.

1996

Beton de la Lomme, nu een naamloze vennootschap, besloot zijn site uit te breiden en een tweede fabriek te bouwen die volledig gewijd was aan de productie van bekistingsblokken.

Vandaag de dag wordt de kwaliteit van STEPOC®-blokken erkend door alle gebruikers, of het nu gaat om reguliere aannemers of zelfbouwers. De blokken zijn een groot succes bij potentiële zelfbouwers van kelders, zwembaden en allerlei soorten verhoogde muren.

Deze blokken, die worden beschouwd als verloren bekisting, zijn geschikt voor zowel gewapend beton als ongewapende massieve muren.

2008

Beton de la Lomme breidt zijn site verder uit met de installatie van een nieuwe productielijn voor blokken. Deze nieuwe ultramoderne fabriek stelt het bedrijf in staat om innovatieve betonblokken van hoge kwaliteit te produceren. De traditionele assortimenten van holle en massieve blokken in zwaar beton en argexbeton zijn nu BENOR en CE2+ gecertificeerd.

2010

Sinds 2010 is er een nieuwe reeks blokken die zijn gekalibreerd door middel van frezen, ontworpen om te worden gelijmd in plaats van gemetseld met traditionele mortel. Dit nieuwe cementgebonden metselwerk met zeer dunne voegen betekent een aanzienlijke technische vooruitgang ten opzichte van traditioneel metselwerk. Deze nieuwe lijmtechniek maakt metselen ook veel eenvoudiger en sneller. De nieuwe fabriek produceert ook argexbetonblokken van groot formaat, waardoor de productiviteit van de metselaars nog verder toeneemt.

2015

In 2015 werd de operationele leiding van Beton de la Lomme toevertrouwd aan Jean-Marc Lessire, die daarvoor in de ontwerpafdeling had gewerkt. De Raad van Bestuur werd gevormd door Daniel Dubois en zijn twee kinderen, die intussen bij het bedrijf waren komen werken.

In 2016 gingen Daniel Dubois en Joseph Gillet (foto’s) allebei met pensioen, maar ze bleven gedeeltelijk actief om hun ervaring te delen.

Daarnaast vormen de werknemers met de meeste anciënniteit een directiecomité dat het participatieve karakter van de dagelijkse leiding van het bedrijf handhaaft.

2024

2024 is een uitzonderlijk jaar, rijk aan nieuwe functies, met de lancering van twee gloednieuwe producten:

Duolis, ons nieuwe assortiment als aanvulling op onze Belomur L-vormige elementen, heeft twee gladde zijden.
Rectilom Faux-voegen, een innovatieve uitbreiding op ons Rectilom assortiment van lijmblokken, met een faux-voeg voor een onberispelijke esthetische afwerking.